Pretraži Nekretnine vijesti:DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

 13.10.2016 16:26:00  |  Građevinarstvo

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci za svih osam mjeseci ove godine također pokazuju značajan rast - u tom je razdoblju izdano 4.789 građevinskih dozvola, odnosno čak 22,8 posto više no u istim mjesecima prošle godine.

Građevinskim dozvolama izdanima u kolovozu ove godine, pokazuje službena statistika, predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti od gotovo 2 milijarde kuna, a to je za milijardu kuna, odnosno 113 posto više u odnosu na radove planirane dozvolama iz osmog mjeseca lani.

Od ukupnog broja dozvola izdanih u kolovozu ove godine većina, odnosno 507 dozvola izdana je za zgrade, a 103 za ostale građevine, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i dr. Pritom je za novogradnje izdano 418 dozvola, a za rekonstrukcije, dakle nadogradnje, prenamjene i sl. 192 dozvole.

Dozvolama iz kolovoza predviđeno je da će se u izgradnju novih zgrada i ostalih građevina uložiti 1,6 milijardi kuna, gotovo 1,5 puta više nego što je bilo planirano dozvolama iz kolovoza lani. U rekonstrukcije zgrada i ostalih građevina, pak, uložit će se 377,8 milijuna kuna ili 40 posto više nego prošle godine.

Uloženim sredstvima planirana je izgradnja 733 stana, i to 645 u novogradnji, a 88 dobivenih dogradnjom ili prenamjenom nestambenih prostora. Najviše bi se trebalo izgraditi dvosobnih stanova - 282, a potom trosobnih (192) i četverosobnih (122).

 Podaci DZS-a pokazuju i da je u kolovozu najviše dozvola, 247, izdano za stambene zgrade, a 91 za nestambene, među kojima prevladavaju dozvole za zgrade za promet i komunikacije (15 dozvola), industrijske zgrade i skladišta (14), zgrade za trgovinu te one za kulturno-umjetničku djelatnosti, obrazovanje, zabavu, bolnice i zdravstvenu zaštitu (po 11), a izdano je i 9 dozvola za hotele i slične zgrade.

HGK: dostupnost EU-ovih fondova povećava interes za ulaganja
Broj izdanih dozvola na godišnjoj razini, ako se zanemari prekid u ožujku ove godine, kontinuirano raste zadnjih deset mjeseci, a obilježava ga izraženiji rast izdanih dozvola za ostale građevine, primjećuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Ocjenjuju kako je očito da pri gospodarskom oporavku i dostupnosti sredstava iz fondova Europske unije raste interes za ulaganja privatnog i javnog sektora, što rezultira povećanim brojem izdanih građevinskih dozvola.

Komentirajući porast predviđene vrijednosti radova na zgradama u zadnja tri mjeseca, a u kolovozu i visok porast vrijednosti predviđenih radova na ostalim građevinama koja je najviša u ovoj godini i istodobno trostruko veća u odnosu na vrijednost zabilježenu u istomu mjesecu prošle godine, u Komori smatraju kako to sugerira da su u kolovozu vjerojatno izdane građevinske dozvole za nekoliko vrjednijih investicijskih zahvata.

Dodaju da su pozitivna kretanja nastavljena i u stanogradnji u kojoj se u broju izdanih dozvola za stanove ostvaruju najbolji rezultati od 2012. godine.

"Nastavak relativno visokoga rasta broja izdanih građevinskih dozvola i pozitivnije tendencije u kretanju predviđene vrijednosti građevinskih radova dobar su nagovještaj održivosti rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju", zaključuju u HGK.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

HŽ Infrastrukturi 241 milijun eura iz EU-ovih fondova za prugu Križevci - državna granica

21.10.2016 15:50:00  |  Autor/Izvor: Hina

HŽ Infrastruktura i Europska komisija (EK) potpisale su Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do granice s Mađarskom kojim je osigurano sufinanciranje tog projekta u iznosu nešto većem od 241 milijun eura, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura

DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

13.10.2016 16:26:00  |  Autor/Izvor: Hina

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

6.10.2016 14:32:00  |  Autor/Izvor: Limun.hr

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura

U srpnju izdano 16,6 posto više građevinskih dozvola

14.9.2016 9:27:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 555 građevinskih dozvola, što je 16,6 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 87 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13 posto za ostale građevine. Za zgrade su, naime, izdane 483, a za ostale građevine 72 dozvole
 

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

24.6.2016 15:41:00  |  Autor/Izvor: Hina

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: