Pretraži Nekretnine vijesti:DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

 24.6.2016 15:41:00  |  Građevinarstvo

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće DZS-a pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u travnju utjecao rast njihova obujma na zgradama od 8,7 posto, dok je istovremeno na ostalim građevinama smanjen za 5,7 posto.

Prema izvornim indeksima, u travnju ove godine u odnosu na travanj 2015. obujam građevinskih radova veći je za jedan posto. Pritom je na zgradama obujam radova porastao za 8,7 posto, a na ostalim građevinama pao za 5,7 posto.

Usporedba prvih četiriju mjeseci ove s istim razdobljem prošle godine, prema izvornim indeksima, pokazuje rast obujma građevinskih radova za 2,8 posto. Pritom je obujam radova na zgradama porastao za 9,2 posto, dok je na ostalim građevinama smanjen za tri posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u travnju ove godine 47,4 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 52,6 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 56,1 posto odrađeno je na novogradnji, a 43,9 na ostalim radovima.

Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca, radnici su na zgradama odradili 48,3 posto, a na ostalim građevinama 51,7 posto radnih sati. Istovremeno, na novogradnju se odnosi 55,7 posto, a na ostale radove 44,3 posto radnih sati.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na najnovije podatke DZS-a o obujmu građevinskih radova zamjećuju kako je na godišnjoj razini rast prisutan u svim mjesecima ove godine, s tim da je travanjski rast najniži. Razlog tome je, dodaju, relativno visok pad aktivnosti na ostalim građevinama (za 5,7 posto u travnju) kao rezultat i dalje niske aktivnosti javnog sektora na infrastrukturnim projektima.

Početak godine obilježen je ohrabrujućim kretanjima u građevinarstvu koje, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, karakterizira rast fizičkog obujma građevinskih radova, rast vrijednosti obavljenih građevinskih radova, rast broja izdanih građevinskih dozvola kao i rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva, ocjenjuju u HGK.

Dodaju da održivost tog rasta još uvijek nije osigurana na što upozorava pad predviđene vrijednosti radova sadržan u građevinskim dozvolama kao i pad vrijednosti novih narudžbi.

Stoga za stabiliziranje rasta i dalje nedostaje snažnija investicijska aktivnosti privatnog i javnog sektora uz aktiviranje većih infrastrukturnih projekata za što postoji mogućnost korištenja raspoloživih sredstava iz europskih fondova, smatra Komora.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

HŽ Infrastrukturi 241 milijun eura iz EU-ovih fondova za prugu Križevci - državna granica

21.10.2016 15:50:00  |  Autor/Izvor: Hina

HŽ Infrastruktura i Europska komisija (EK) potpisale su Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do granice s Mađarskom kojim je osigurano sufinanciranje tog projekta u iznosu nešto većem od 241 milijun eura, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura

DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

13.10.2016 16:26:00  |  Autor/Izvor: Hina

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

6.10.2016 14:32:00  |  Autor/Izvor: Limun.hr

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura

U srpnju izdano 16,6 posto više građevinskih dozvola

14.9.2016 9:27:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 555 građevinskih dozvola, što je 16,6 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 87 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13 posto za ostale građevine. Za zgrade su, naime, izdane 483, a za ostale građevine 72 dozvole
 

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

24.6.2016 15:41:00  |  Autor/Izvor: Hina

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: