Pretraži Nekretnine vijesti:Spajanjem katastra i gruntovnice 14,5 milijuna parcela u jedinstvenoj bazi

 16.6.2016 15:33:00  |  Građevinarstvo

Na regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi koja se održava u Opatiji, kao jedna od najvažnijih reformi najavljena je izrada zajedničkog informacijskog sustava i spajanje podataka iz katastra i zemljišnih knjiga, što će omogućiti da se gotovo 14,5 milijuna parcela uvede u jedinstvenu bazu podataka.

Ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Darko Markovinović istaknuo je da je uspostava zajedničkog informacijskog sustava koji spaja podatke katastra i zemljišnih knjiga izuzetno važna, te da će po prvi puta gotovo 14,5 milijuna parcela biti u jedinstvenoj bazi, dostupnoj građanima i osobama koje će imati pristup za izdavanje podataka u digitalnom obliku. To će pojednostaviti i skratiti postupke, rekao je, najavivši za rujan geodetski digitalni projekt, što znači da će sva komunikacija s ovlaštenim inženjerima geodezije ići digitalnim putem i svatko će bilo gdje moći predati geodetski eleborat.

Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo rekao je da je sređivanje katastra i zemljišnih knjiga izuzetno važno.

"Svakodnevno nastaju problemi zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra", rekao je Rezo istaknuvši da je jedan od njih Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, koji se ne može pustiti u promet zbog nesređenih zemljišnih odnosa, a gdje je definirano odlaganje otpada za Kvarner.

Rekao je da se intenzivno radi na programu sređivanja katastra i zemljišnih knjiga, da Hrvatska sada ima 99 novih katastarskih izmjera i da se čekaju procedure kako bi se ubrzali ti postupci.

Upozorivši da jedna izmjera traje tri godine, a postupak izlaganja i osnivanja nove zemljišne knjige oko 4,5 godine, istaknuo je kako te procedure treba skratiti. U tom su smjeru, kako je izvijestio, ministarstva graditeljstva i pravosuđa pokrenuli niz izmjena i dopuna zakona. Među njima su zakon o izvlaštenju i zakon o visini naknade, kojima bi se ta dva procesa razdvojila.

U Hrvatskoj sada ima infrastrukture za koju nema podataka vrijedne oko 400 milijuna eura, rekao je Rezo te ustvrdivši da te podatke treba što prije prikupiti. Stoga je, radi prave informacije što se sve nalazi u prostoru, pokrenuta izrada zakona o legalizaciji infrastrukturnih objekata, izvijestio je.

Opatijsku konferenciju organizirala je Državna geodetska uprava, a bavi se pitanjem geoprostornih podataka u službi strateških projekata i ekonomskog razvoja, postupcima koji se poduzimaju za olakšavanje strateških investicija te sređivanjem geoprostornih podataka kao preduvjetu gospodarskog razvoja.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

HŽ Infrastrukturi 241 milijun eura iz EU-ovih fondova za prugu Križevci - državna granica

21.10.2016 15:50:00  |  Autor/Izvor: Hina

HŽ Infrastruktura i Europska komisija (EK) potpisale su Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do granice s Mađarskom kojim je osigurano sufinanciranje tog projekta u iznosu nešto većem od 241 milijun eura, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura

DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

13.10.2016 16:26:00  |  Autor/Izvor: Hina

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

6.10.2016 14:32:00  |  Autor/Izvor: Limun.hr

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura

U srpnju izdano 16,6 posto više građevinskih dozvola

14.9.2016 9:27:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 555 građevinskih dozvola, što je 16,6 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 87 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13 posto za ostale građevine. Za zgrade su, naime, izdane 483, a za ostale građevine 72 dozvole
 

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

24.6.2016 15:41:00  |  Autor/Izvor: Hina

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: