Pretraži Nekretnine vijesti:DZS: rast izdanih građevinskih dozvola

 13.6.2016 15:47:00  |  Građevinarstvo

U travnju je u Hrvatskoj izdano 26,2 posto više građevinskih dozvola nego godinu ranije, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Raniji podaci DZS-a pokazuju da je broj izdanih građevinskih dozvola rastao na godišnjoj razini četiri uzastopna mjeseca do ožujka ove godine, kada je zabilježen pad za 4,8 posto. Tijekom četiri mjeseca rasta najveća je stopa, od 46 posto, zabilježena u veljači ove godine.

Tijekom travnja ove godine, pak, u Hrvatskoj je izdano 698 građevinskih dozvola, što je za 26,2 posto više od broja dozvola izdanih tijekom travnja lani.

Kumulativni podaci za prva četiri mjeseca ove godine, kada je izdana 2.291 dozvola, iskazuju rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 17,1 posto.

Rast broja izdanih građevinskih dozvola, uz izostanak rasta predviđene vrijednosti građevinskih radova, sugerira da se postupno budi interes za dinamiziranje investicijske aktivnosti, ali su preduvjeti oporavka građevinske aktivnosti i dalje krhki, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Stoga je, kaže direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savić, mogućnost oporavka građevinske aktivnosti i dalje krhka i ovisna o dinamiziranju gospodarskog rasta, investicijske aktivnosti i korištenja raspoloživih sredstava iz fondova Europske unije.

Prema vrstama građevina, 80 posto dozvola izdanih u travnju odnosi se na zgrade, a 20 posto na ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni i sl. Za zgrade je, naime, izdano 556, a za ostale građevine 142 dozvole.

Prema vrstama radova, pak, u travnju je najviše, 449 dozvola ili 64 posto, izdano za novogradnje, a 249 dozvola (36 posto) izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje, prenamjene, obnove i sl.

Pritom je dozvolama izdanima tijekom ovogodišnjeg travnja predviđeno izvođenje radova ukupne vrijednosti od 1,5 milijarde kuna, što je gotovo 20 posto više nego prošlogodišnjeg travnja. Time je u travnju nastavljen rast predviđene vrijednosti radova, koji se prije prekida u ožujku, bilježio šest mjeseci zaredom.
 
Dozvolama izdanima u prvih četiri mjeseca ove godine, pak, predviđa se izvođenje građevinskih radova ukupne vrijednosti od gotovo 5,68 milijardi kuna ili 21 posto manje nego u dozvolama iz istog razdoblja 2015. godine.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

HŽ Infrastrukturi 241 milijun eura iz EU-ovih fondova za prugu Križevci - državna granica

21.10.2016 15:50:00  |  Autor/Izvor: Hina

HŽ Infrastruktura i Europska komisija (EK) potpisale su Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do granice s Mađarskom kojim je osigurano sufinanciranje tog projekta u iznosu nešto većem od 241 milijun eura, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura

DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

13.10.2016 16:26:00  |  Autor/Izvor: Hina

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

6.10.2016 14:32:00  |  Autor/Izvor: Limun.hr

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura

U srpnju izdano 16,6 posto više građevinskih dozvola

14.9.2016 9:27:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 555 građevinskih dozvola, što je 16,6 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 87 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13 posto za ostale građevine. Za zgrade su, naime, izdane 483, a za ostale građevine 72 dozvole
 

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

24.6.2016 15:41:00  |  Autor/Izvor: Hina

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: