Pretraži Nekretnine vijesti:Na 10 prodanih stanova proda se jedna kuća

 18.2.2016 13:13:00  |  Promet nekretninama

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su tijekom siječnja prosječne tražene cijene kuća bile 0,4 posto niže no mjesec ranije.

Većina je gradova zabilježila niže cijene kuća, dok njihov porast, osim Zagreba, bilježi tek pokoji grad uz more, navodi se u priopćenju.

Prema podacima Crozilla.com najniža cijena tijekom siječnja je zabilježena u Sisku, gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 470 eura, dok su najviše cijene zabilježene u Dubrovniku u kojem se u prosjeku tražilo 3711 eura.

Najveći mjesečni pad zabilježen je u Vukovaru, a tamošnje su cijene kuća pale za 2,3 posto i spustile se na 507 eura po "kvadratu". Jedan od jeftinijih gradova, po pitanju cijena kuća, tijekom siječnja je bilo Bjelovar u kojem je cijena pala za 1,5 posto, a za metar kvadratni se u prosjeku tražilo 513 eura.

Pad cijena od 1,9 posto zabilježen je u Splitu, no tamošnje su kuće i dalje ostale među najskupljima, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 2174 eura.

Najveći porast cijena, prema podacima Crozilla.com, tijekom siječnja je zabilježen u Zagrebu gdje su kuće na mjesečnoj razini bile za 2,7 posto skuplje, a za jedan se "kvadrat", s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1280 eura.

Kuće u Zagrebu najtraženije
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom siječnja najviše pretraživale kuće na području Zagreba, Zadra, Osijeka, Pule i Samobora.

No, kada je o Zagrebu riječ, Diana Perger, vlasnica agencije za promet nekretninama "Euro-interijeri", za portal Crozilla.com kaže kako se najviše traže kuće u zoni tramvaja za investicijsku gradnju, a na rubnim dijelovima grada i obroncima Sljemena za život. Navodi i kako kupci daju prednost rubnom zapadnom i sjeverozapadnom dijelu grada pred istočnim.

Mnogo je kuća koje je vrlo teško prodati, a Diana Perger kaže kako na tržištu najduže stoje one koje imaju veliku površinu, odnosno one koje su vlasnici gradili da u njoj žive roditelji i njihova djeca sa obitelji, te dodaje: "Takve kuće uglavnom imaju preko 300-400 metara kvadratnih i staromodnu arhitekturu, a za današnje prilike previsoku cijenu jer vlasnici računaju kao da prodaju 3 stana po 120 "kvadrata" i da mogu dobiti cijenu kao za kvadratni metar stana."

Kuće 11% jeftinije od stanova
Prosječne tražene cijena kuća tijekom siječnja na portalu Crozilla.com bile su oko 11 posto niže od cijena stanova.

Tek su u rijetkim gradovima, mahom u onima na moru, kuće bile skuplje no stanovi. Najmanja razlika u cijenama ovih dviju vrsta nekretnina, tek 2 eura po "kvadratu" zabilježena je u Zadru. Najveća je razlika, prema podacima portala Crozilla.com zabilježena u Dubrovniku u kojem su cijene kuća bile čak 23 posto, odnosno 702 eura po metru kvadratnom više od cijena stanova.

U brojnim se gradovima kontinentalnih područja nalazi mnogo kuća koje čekaju nove kupce, a one obično na tržištu ostaju nešto duže no stanovi što je nerijetko vidljivo i prema razlici u njihovim cijenama. Kuće su u Osijeku i Bjelovaru bile čak 37 posto jeftinije od stanova. Preračunato u novac u Osijeku ta razlika iznosi 359 eura, a u Bjelovaru 296 eura po metru kvadratnom.

Vidljiva razlika tijekom siječnja bila je i u Opatiji u kojoj je prosječna tražena cijena "kvadrata" kuće bila gotovo 600 eura niža od cijene stana, ističe se u priopćenju.


Autor/Izvor: Limun.hr


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

Na godišnjoj razini u Hrvatskoj porasle cijene nekretnina

13.10.2016 8:37:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Hrvatska se u drugom tromjesečju ove godine svrstala među zemlje Europske unije s najvećim padom cijena stambenih nekretnina u odnosu na prvo tromjesečje, dok su na godišnjoj razini cijene porasle, pokazuju podaci Eurostata

Stanovi u Hrvatskoj najjeftiniji u zadnjih 10 godina

26.9.2016 8:19:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Cijena stanova pada, a prodaja raste. Ovo bi ukratko bio sažetak pozitivnih ovogodišnjih kretanja na tržištu nekretnina. Ovi trendovi itekako se razlikuju od lanjskih, a čini se i građevinarima je svanulo

Porez na promet nekretnina smanjuje se s 5 na 4 posto?

21.9.2016 9:09:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Prema službenoj statistici, cijene novih stanova u Hrvatskoj u godinu dana pale su desetak posto, dok su se cijene starih stanova stabilizirale. Procjenjuje se da bi ove godine u Hrvatskoj moglo biti prodano oko 28.000 stambenih nekretnina

Evo za koliko su pale cijene stanova u Hrvatskoj

19.9.2016 12:58:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su u prvom polugodištu ove godine prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u Hrvatskoj, bez programa društveno poticajne stanogradnje (POS), iznosila je 10.883 kune, što je šest posto ili 697 kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Za 21 državni stan više od 300 ponuda, za jedan nitko nije zainteresiran

24.8.2016 21:59:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Za oglašeni najam 21 državnog stana u Zagrebu stiglo je više od 300 ponuda, a sklapanje ugovora predviđa se za 20 stanova, jer za jedan nije ni bilo ponuda, doznaje se iz državne tvrtke Državne nekretnine. Javni poziv objavljen je 20. srpnja, a rok za ponude za najam istekao je 23. kolovoza, kada su javno otvorene u sjedištu DUUDI-ja

 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: