Pretraži Nekretnine vijesti:Rijeka: 2,8 milijuna eura za projektiranje kolodvora i terminala u riječkoj luci

 15.12.2015 15:26:00  |  Građevinarstvo

Projekt NAPA studije sufinanciran je sredstvima EU u iznosu od 2,8 milijuna eura, što je polovica ukupne vrijednosti projekta, a njime su osigurana sredstva i za projektiranje željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica i terminala na Zagrebačkoj obali, istaknuto je u ponedjeljak na završnom predstavljanju projekta "Razvoj multimodalne povezanosti luka u sjevernom Jadranu i njihova uspješna integracija u središnju mrežu - studije NAPA-e".

Projekt, kojim se osiguravaju sredstva za razvoj multimodalnih veza između sjevernog Jadrana i njihovu učinkovitu integraciju u Europsku središnju mrežu, financiran je kroz program TEN-T 2007.- 2013., čiji je cilj potpora gradnje i unaprjeđenja prometne infrastrukture u Europskoj uniji.

Voditelj projekta je bila Lučka uprava Rijeka, a partneri lučke uprave Venecije i Trsta, Luka Kopar, Srednjeeuropska inicijativa, Pokrajina Mantova, Sveučilište u Trstu, Prometni institut Ljubljana, Ministarstvo prometa Italije, dok je domaći partner bila HŽ infrastruktura.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak ocijenio je kako je riječ o velikom uspjehu za riječki prometni pravac, Lučku upravu i grad Rijeku. "Na ovaj način uspjeli smo prvi put u Hrvatskoj, kao jedna luka, postati vodeći partner i uz pomoć sredstava iz EU projekta NAPA studije, osigurati 2,8 milijuna eura za projektiranje željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica i Zagrebačke obale", naglasio je.

Po Mezakovim riječima, projektom je stvoreno plodno tlo za kreiranje budućih infrastrukturnih projekata i razvoj luka sjevernog Jadrana. Njime se doprinosi razvoju multimodalnosti boljim povezivanjem lučke i željezničke infrastrukture, povećanju kapaciteta luke za prihvat i otpremu većih količina tereta, razvoju interoperabilnosti, modernizaciji infrastrukture u skladu s EU standardima, kao i razvoju transeuropske prometne mreže, istaknuo je.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić ocijenio je da je riječ o jednom od ključnih koraka u potpunoj valorizaciji riječkog prometnog pravca, odnosno Rijeke kao glavne luke i jedne od najvažnijih luka na mediteranskom koridoru. "Budućnost prometnog razvitka Hrvatske, koja je definirana prometnom studijom, ovaj prometni pravac stavlja na prvo mjesto, a upravo to omogućava da će se ubuduće svi projekti na ovom koridoru moći sufinancirati s visokim postotkom sredstava", kazao je Antešić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže kako je budućnost Rijeke, kao i njena prošlost, vezana uz razvoj luke. "Danas se prije svega mora voditi računa o multimodalnom pristupu u prijevozu tereta, što znači da nije dovoljno razvijati samo lučku infrastrukturu nego i ceste i željeznice, a na što ukazuje i ovaj projekt. Sada su u realizaciji dvije velike aktivnosti vezane uz razvoj luke i riječkog prometnog pravca - izgradnja Zagrebačke obale, kao novog lučkog terminala, te izgradnja novog željezničkog kolodvora na terminalu na Brajdici", rekao je Obersnel i dodao je za oba projekta osigurano više od sto milijuna eura.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

HŽ Infrastrukturi 241 milijun eura iz EU-ovih fondova za prugu Križevci - državna granica

21.10.2016 15:50:00  |  Autor/Izvor: Hina

HŽ Infrastruktura i Europska komisija (EK) potpisale su Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge od Križevaca do granice s Mađarskom kojim je osigurano sufinanciranje tog projekta u iznosu nešto većem od 241 milijun eura, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura

DZS: snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola

13.10.2016 16:26:00  |  Autor/Izvor: Hina

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano ukupno 610 građevinskih dozvola, što je čak 29 posto više od broja dozvola izdanih u istom mjesecu lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

6.10.2016 14:32:00  |  Autor/Izvor: Limun.hr

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura

U srpnju izdano 16,6 posto više građevinskih dozvola

14.9.2016 9:27:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 555 građevinskih dozvola, što je 16,6 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 87 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13 posto za ostale građevine. Za zgrade su, naime, izdane 483, a za ostale građevine 72 dozvole
 

DZS: Građevinski radovi u travnju veći za jedan posto na godišnjoj razini

24.6.2016 15:41:00  |  Autor/Izvor: Hina

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u travnju ove godine pao je u odnosu na ožujak za 1,3 posto, a prema prošlogodišnjem travnju veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: