Pretraži Nekretnine vijesti:Pred tržištem nekretnina ipak nešto bolja vremena

 13.11.2015 15:07:00  |  Promet nekretninama

Ove će godine tržište nekretnina završiti s padom cijena nekretnina od dva do tri posto, što je ipak znatno manje nego prošle godine kada su cijene pale devet posto, a posao bi u idućim godinama trebao ići bolje, rečeno je u petak na 24. forumu poslovanja nekretninama u zagrebačkom hotelu Westin.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je i organizator Foruma, Josip Zaher kazao je kako se ove godine vide pozitivni pomaci na tržištu nekretnina, kako je ovogodišnji pad cijena nekretnina od dva do tri posto ipak mnogo bolji od prošlogodišnjih devet posto.

"Sigurno je da se tržište neće vratiti na razine iz 2008. godine, kada je u Hrvatskoj izvršeno 60.000 kupoprodajnih transakcija stambenih i poslovnih objekata. Ove ćemo godine imati 30.000 transakcija, ali ovo usporavanje pada cijena nekretnina donosi optimizam i nadu za još stabilnijim tržištem. Posao bi u idućim godinama trebao ići bolje, jer se nadamo da će doći i do porasta kupovne moći stanovništva", rekao je Zaher.
 
Istaknuo je kako se posljednjih osam godina, od kada se u Hrvatskoj počelo regulirati tržište nekretninama, struka uspješno razvija, da je više od 3000 ljudi položilo ispit za agenta za prodaju nekretnina, a u registru posrednika u prometu nekretninama je 877 pravnih i fizičkih osoba.
 
Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Nada Marđetko Škoro, govoreći uz ostalo o obvezi energetskog certificiranja nekretnina, naglasila je da energetski razred uvelike kreira i cijenu nekretnine.
 
Po njezinim riječima, posljednje istraživanje provedeno za potrebe nekoliko najrazvijenijih zemalja Europske unije pokazalo je da su zgrade namijenjene prodaji četiri posto skuplje ako imaju smo jedan energetski razred više u odnosu na građevine s manjim razredom, a slična se povećanja odnose i na cijene iznajmljivanja.
 
"Imamo primjer Beča gdje su u nekim slučajevima pri kreiranju cijena nekretnina za prodaju energetski razredi važniji od lokacije", rekla je Marđetko Škoro.
 
Istaknula je da je 50 posto zgrada u Hrvatskoj izgrađeno prije 1970. kada se nije vodilo računa o energetskoj učinkovitosti, ali i da će 75 posto takvih zgrada postojati i 2050. godine pa je stoga važno voditi računa o povećanju njihove energetske učinkovitosti.
 
Energetski učinkovita zgrada, dodala je, stvara manje troškove, ima veću trajnost i veća joj je ugodnost korištenja.
 
Podsjetila je da se kvalitetna energetska svojstva nekretnine postižu, uz ostalo, boljom izolacijom vanjskih zidova, ugradnjom vanjske stolarije visokih izolacijskih svojstava te uvođenjem ekološki prihvatljivog energenta.
 
Analizirajući najnoviji Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir naveo je kako je procjena vrijednosti nekretnina multidisciplinarna djelatnost koja zahtijeva specifična znanja, vještine i iskustvo.
 
"Od procjenitelja se traži da postupaju s pažnjom dobrog stručnjaka. Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina za određenje tržišne vrijednosti nekretnina propisuje samo one metode i postupke kojima se maksimalno nastoji eliminirati subjektivni stav procjenitelja. Ovim zakonom preuzeta je najbolja važeća praksa iz Europske unije, uz prilagodbu lokalnim uvjetima", tvrdi Uhlir.
 
Po njemu, novi zakon mijenja dosadašnju praksu i postavlja nove standarde u procjene nekretnina. Novost je, naime, organizirana baza podataka o evidentiranom naplatnom prometu nekretnina, aplikacija eNekretnine, ali i redoviti godišnji pregled tržišta nekretnina Hrvatske.


Autor/Izvor: Hina


<< Prethodna vijest
Slijedeća vijest >>

Posljednji članci iz ove kategorije:

Na godišnjoj razini u Hrvatskoj porasle cijene nekretnina

13.10.2016 8:37:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Hrvatska se u drugom tromjesečju ove godine svrstala među zemlje Europske unije s najvećim padom cijena stambenih nekretnina u odnosu na prvo tromjesečje, dok su na godišnjoj razini cijene porasle, pokazuju podaci Eurostata

Stanovi u Hrvatskoj najjeftiniji u zadnjih 10 godina

26.9.2016 8:19:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Cijena stanova pada, a prodaja raste. Ovo bi ukratko bio sažetak pozitivnih ovogodišnjih kretanja na tržištu nekretnina. Ovi trendovi itekako se razlikuju od lanjskih, a čini se i građevinarima je svanulo

Porez na promet nekretnina smanjuje se s 5 na 4 posto?

21.9.2016 9:09:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Prema službenoj statistici, cijene novih stanova u Hrvatskoj u godinu dana pale su desetak posto, dok su se cijene starih stanova stabilizirale. Procjenjuje se da bi ove godine u Hrvatskoj moglo biti prodano oko 28.000 stambenih nekretnina

Evo za koliko su pale cijene stanova u Hrvatskoj

19.9.2016 12:58:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su u prvom polugodištu ove godine prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u Hrvatskoj, bez programa društveno poticajne stanogradnje (POS), iznosila je 10.883 kune, što je šest posto ili 697 kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Za 21 državni stan više od 300 ponuda, za jedan nitko nije zainteresiran

24.8.2016 21:59:00  |  Autor/Izvor: poslovni.hr

Za oglašeni najam 21 državnog stana u Zagrebu stiglo je više od 300 ponuda, a sklapanje ugovora predviđa se za 20 stanova, jer za jedan nije ni bilo ponuda, doznaje se iz državne tvrtke Državne nekretnine. Javni poziv objavljen je 20. srpnja, a rok za ponude za najam istekao je 23. kolovoza, kada su javno otvorene u sjedištu DUUDI-ja

 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: