Smije li se graditi drvena kuća na poljoprivrednom zemljištu?

2.12.2010 | Autor/Izvor: www.foto-nekretnine.hr

Zanimalo bi me da li je moguće graditi drvenu kuću za stanovanje na poljoprivrednom zemljištu u gradu Zagrebu? Konkretno, pod time mislim na područje Podsljemena; Markuševac, Šestine, Gračani? Postoji li kakvo ograničenje u kvadraturi i sl.?
U pravilu kuću za stanovanje nije moguće graditi na poljoprivrednom zemljištu, međutim,  ovisno o dokumentu prostornog uređenja i prema uvjetima koje isti određuje, moguće je izgraditi objekt za potrebe poljoprivrede (npr. spremište za alat, strojeve, poljoprivrednu opremu i sl.).

Uputno je da izvršite uvid u dokumente prostornog uređenja i da mogućnosti gradnje na lokaciji koja Vas zanima provjerite u nadležnom uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo. Prostorni planovi, Generalni urbanistički plan (GUP) te detaljniji planovi poput urbanističkog plana uređenja (UPU) i detaljnog plana uređenja (DPU), odnosno dokumenti prostornog uređenja lokalne razine, sukladno odredbi čl. 26., te čl. 70. do. 77. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, točno određuju što se i koliko može graditi u određenoj zoni te daju pravila o površini, visini, katnosti i ostalim mogućnostima gradnje.
Na pitanje su odgovorili stručnjaci časopisa Foto-Nekretnine.
Povratak
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: