Gradite po propisima i čuvajte svoju baštinu

5.5.2009 15:07:00 | Autor/Izvor: www.urbanizam.hr

Spremamo se graditi obiteljsku kuću u mjestu Bertelovci, na kojoj ima stara kuća koju smo planirali legalno rušiti i na tom mjestu sagraditi novu. Stara kuća građena je na samoj međi do ceste, a mi smo planirali novu kuću uvući minimalno 5 metara od međe. U uredu za urbanizam su nam rekli da novu kuću ne smijemo uvući ni metra i da moramo baš na mjestu gdje je stara kuća graditi novu jer su kuće oko nas u toj ravnini, ali sve te kuće su stare i u dvorištima imaju sagrađene nove koje još nisu ucrtane i zbog toga ih u urbanističkom planu nema. Rečeno nam je da ne smijemo uvući kuću zbog toga što bi se tada dobio cik-cak izgled ulice u odnosu na one kuće koje su sada ucrtane u planu, ali te kuće su stare i počinju se rušiti. Kroz koju godinu tih kuća više neće biti, a naša kuća bi tada jedina bila naprijed, a sve ostale oko nas bi bile uvučene. Zanima me postoji li kakva mogućnost da mi dobijemo dozvolu za uvlačenjem kuće minimalno 5 metara kako je propisano pri gradnji nove kuće.
Na osnovu navedenog, moramo reći da su djelatnici ureda za prostorno uređenje  vrlo vjerojatno u pravu. Naime, jedna od osnovnih svrha postojanja urbanističkih planova je potreba da se okoliš u kojem živimo uredi i regulira. Jedna od najvažnijih stavki u takvom uređivanju prostora svakako je očuvanje slike (izgleda) pojedinog grada ili sela.

To znači da se obnova, rekonstrukcija i gradnja zamjenskih objekata ne mogu odvijati stihijski već po unaprijed utvrđenim pravilima.

Nevezano za to kad će početi gradnja, većina danas trošnih kuća bit će zamijenjene novim, ali na način koji neće u potpunosti promijeniti izgled sela.
Dakle, gradite u skladu sa propisima, a sankcioniranje prekršaja susjeda i izgled sela prepustite za to nadležnim tijelima.
Povratak
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: