Nadogradnja balkona

12.1.2009 15:24:00 | Autor/Izvor: www.urbanizam.hr

U postupku je rješavanje lokacijske dozvole za stan u prizemlju zgrade u Zagrebu - za dogradnju balkona na dvorišnoj strani kuće. Prema naputku koji sam dobila zgrada se nalazi u zoni urbanog pravila 1.3 za koju je propisana ukupna površina svih balkona u navedenoj zgradi. Zgrada ima ukupno sljedeće etaže - prizemlje, 1. kat, 2. kat, 3. kat, mansardu i krovište. Kolika je ukupna površina balkona koji se mogu izgraditi na navedenoj čestici prema urbanom pravilu 1.3.
Kao što se naveli u Vašem pitanju, prema Izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba, Vaša čestica nalazi se u zoni za koju vrijedi urbano pravilo 1.3. – zaštita, uređenje i dogradnja osobito vrijednog središnjeg dijela podsljemenskog područja.

Međutim, u GUP-u nije jasno određena dozvoljena površina balkona kojeg biste Vi dogradili na stan u prizemlju zgrade.
 
Ono što je bitno za shvatiti je da balkoni, lođe i sl. spadaju u ukupnu građevinsku (bruto) površinu cijelog objekta, što znači da Vi rekonstrukcijom morate paziti da balkon ne izlazi iz gabarita dopuštenih navedenim urbanim pravilom (1.3).

Pretpostavljamo da ukoliko balkon ne izlazi izvan dopuštenih gabarita možete nadograditi u jednakim dimenzijama koje već postoje na zgradi.
 
Detaljne uvjete takve vrste intervencije na zgradi, smještenoj u dijelu grada koji ima vrijednost zaštićene graditeljske cjeline, izdaje Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.
Povratak
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: