Gruntovnica me odbila jer nije riješen katastar

29.7.2008 16:04:00 | Autor/Izvor: www.urbanizam.hr

Imam obiteljsku kuću na području Kustošije koja je bila u vlasništvu moga oca tj. pola kuće je glasilo na njega, a pola na njegovu sestru. Napravila sam etažiranje objekta i diobni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Polovicu od svoje tete sam kupila i htjela upisati u gruntovno s elaboratom i ugovorom. Na žalost u međuvremenu umro mi je otac, tako da sam dobila i jednu četvrtinu njegovog djela, a ostali dio moja braća i mama. Gruntovnica me je odbila s rješenjem da se ne može provesti predmet jer nije riješen katastar. Problem je u tome što je to jedno zemljište s izgrađenih četiri kuće s potvrdom prije 1968 godine, a ukupne veličine čhv 72. Kako mogu voćnjak i dvorište koji su na drugoj parceli rasparcelirati i napraviti postojeću parcelu veću. Da bi na kraju imala sve čiste papire i tražila legalizaciju i adaptaciju (proširenje) kuće. Zanima me kome se mogu javiti i gdje riješiti svoj problem?

Prvo što je potrebno napraviti je parcelacija jedne čestice na četiri dijela, tj. za svaki objekt odrediti po jednu česticu. Postoji mogućnost da će Vam za to biti potrebno rješenje o utvrđivanju građevne čestice, za koji je potrebno izraditi posebnu geodetsku podlogu i podnijeti zahtjev.

Zahtjev podnosite Područnom uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Trg Francuske republike 15, Zagreb. Što je točno potrebno u Vašem slučaju možete saznati kod ovlaštenog geodetskog stručnjaka koji će provoditi postupak parcelacije.

Nakon završenog postupka parcelacije izrađuje se parcelacijski elaborat koji se predaju u katastar na upis, a nakon toga u gruntovnicu. Na taj način ćete srediti vlasničko-pravne odnose, što je bitno ukoliko želite rješavati vlasništvo samo na svojoj nekretnini.

Prema ovom što ste napisali, Vaš slijedeći problem je u tome što je Vaša kuća sagrađena bez potrebnih dozvola. Ukoliko je to tako, trebate podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Tim dokumentom možete 'legalizirati ' svoju građevinu.

Adaptacija postojeće kuće slijedi tek nakon što prođete navedeni postupak i ishodite potrebne dozvole.

Povratak
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: