Ostalo  //  Kupnja/prodaja


Koje radnje obuhvaća posredovanje posrednika prilikom sklapanja ugovora o posredovanju?
20.1.2011  -  Da li agent u posredovanju u prometu nekretnina može/smije sklapati, pisati i nadopunjavati ugovore o kupoprodaji nekretnina, darovne ugovore, ugovore o doživotnom uzdržavanju i neke druge ugovore, ili te ugovore sklapaju, pišu ih, nadopunjavaju i rade pravne osobe poput odvjetnika/advokata ili javnog bilježnika? Tko može ispunjavati ugovore? Kada bi agent u posredovanju u prometu nekretnina napisao i sklopio kupoprodajni ugovor o prodaji nekretnine s kupcem i prodavateljem te taj ugovor ovjerio kod javnoga bilježnika, da li je tada taj agent počinio kakvo kazneno djelo i ako je, o kojem se kaznenom djelu radi?
Koja se prava mogu ostvariti kada je kupljeni plac naknadno prodan nekom drugom?
1.12.2010  -  Budući da sam prije rata kupio plac u Bilicama-Vrulje, posjedujem kupoprodajni ugovor. Budući sam išao i provjeravao u katastru, u knjizi u kojoj se vodi, parcela je prekrižena crvenom olovkom i tamo je pronađena koverta kojom smo obavještavani (navodno) 1993.-94. , uglavnom kad nismo mogli dobiti bilo kakvu obavijest, da je ta ista osoba koja je plac prodala meni prodala taj plac ponovo nekom drugom kao što piše u knjigama. Napomena, prije rata, oko 1990. godine, supruga je napravila na sudu punomoć na prodavatelja da može prodati taj plac, što je on zloupotrijebio u tijeku rata. Znači, ja nigdje nisam potpisao ni punomoć niti bilo kakav drugi papir da prodajem. Molimo Vas da nas posavjetujete što i kako dalje da radimo!
Naknano utvrđeno da ne postoji lokacijska dozvola
1.12.2010  -  Molio bih savjet u vezi kupljene nekretnine. Radi se o 369 m2 zemljišta u građevnoj zoni k.o. Starigrad za koje je sklopljen kupoprodajni ugovor prema kojem se navodi stalno korištenje prilaznog puta i svih njegovih dijelova uključujući komunalnu i drugu infrastrukturu. Nakon sklopljenog ugovora uočeno je da ne postoji lokacijska dozvola za pristupni put kao ni komunalna i druga infrastruktura. Prodavatelji su time prodali nešto nepostojano i dalje odbijaju pokrenuti postupak lokacijske dozvole za pristupni put te svjesno već više od 2 godine sprečavaju aktivaciju zemljišta u smislu gradnje zbog nemogućnosti ishođenja rješenja o uvjetima gradnje. U nekoliko navrata sam ih kontaktirao nudeći im svoju dobronaklonu suradnju i podjelu troškova, no oni su to odlučno odbacili tražeći od mene da sam snosim troškove lokacijske dozvole za pristupni put. Može li se od njih sudski tražiti naknada zbog prodaje netočne vrijednosti (nepostojećeg korištenja pristupnog puta s infrastrukturom), zbog izmakle koristi u vidu aktivacije zemljišta i gradnje te zbog povrede prava osobnosti? Kakva je moja pozicija u tom smislu?
Tko plaća porez na promet nekretnina pri prodaji određene nekretnine - kupac ili prodavatelj?
19.11.2010  -  Ako d.o.o. kupi kuću i nakon par godina je prodaje fizičkoj ili pravnoj osobi, s kojim porezom mora računati - koliko poreza mora platiti? Znači koji trošak ima
Pod kojim uvjetima vlasnik može otuđiti stan kupljen uz obročnu otplatu?
7.10.2010  -  Imam pitanje vezano uz kupnju stana od obitelji koja je stan kupila po posebnim uvjetima od APN-a u Zagrebu. Naime, obitelj želi prodati stan nakon što su stan otplaćivali 6 godina. S obzirom da bi meni ovo bila prva nekretnina, mlada sam i pred brakom uvjeti i otplata kredita po uvjetima pod kojim ga oni otplaćuju meni i više nego odgovaraju. I obitelji koja ga prodaje i meni odgovara da ja samo preuzmem vlasništvo nad stanom i nastavim otplaćivati kredite prema banci i APN-u koji su oni dosad otplaćivali. Zanima me postoji li pravna mogućnost da ja preuzmem njihove novčane obveze pod tim istim uvjetima. Dakle, postoji li ikakva mogućnost da ja uz vlasništvo stana preuzmem i njihove financijske obveze otplate kredita prema banci i agenciji sa istim uvjetima i samo sve prebacim na svoje ime i što trebam napraviti da ostvarim ta prava
Koje provjere je potrebno napraviti prilikom kupnje stana u izgradnji?
17.9.2010  -  Trenutno sam u mogućnosti kupnje stana u izgradnji (dakako, po povoljnijoj cijeni), pa me zanima što bih sve trebala provjeriti prije nego se upustim u kupnju? Od čega početi? Da li postoji mogućnost osiguranja od eventualne propasti investitora i prekida gradnje i sl.?
Imam li pravo na povrat kapare?
19.7.2010  -  2007.godine sam kaparila jedan stan, koji je trebao biti gotov do rujna 2009. godine. Investitor je pao u blokadu te obustavio gradnju. Početkom ove godine našao se neki drugi investitor koji će financirati izgradnju zadnjeg dijela projekta - zadnji ulaz i moj stan. Nakon što su me kontaktirali i nisu ponudili dobre uvjete za moj ostanak pri kupnji stana, ja sam odustala. Oni su međusobno sklopili ugovor i kao moja kapara je ušla u to. No međutim, na zadnjem, nazovi – sastanku, prodaja stana mi je ponuđena riječima: pristajemo na sve vaše uvjete, na što sam ja ponovila da odustajem od kupnje stana. Prvi investitor je u blokadi, pa mi nema od kuda vratiti kaparu, a ja više nemam strpljenja čekati. Mislila sam samo tražiti svoju kaparu natrag, no kako je ovo već jako neozbiljno, razmišljam da unajmim odvjetnika.
Tražim povrat kapare
17.6.2010  -  Poštovani, potpisao sam predugovor za kupnju apartmana koji je u izgradnji. Nedavno sam saznao da postoji spor oko zemljišta na kojem se gradi i da u zemljišnim knjigama postoji zabilježba spora na teretovnici. Isplatio sam kaparu u cijelosti prema predugovoru. Mogu li poništiti takav predugovor i dobiti povrat isplaćene kapare?
Prodaja kuće na koju netko ima doživitno pravo uživanja
15.4.2010  -  Vlasnik sam kuće - vlasnički list kaže da sam ja jedini vlasnik. Isto tako, vlasnički list ima navedeno da moja baka ima doživotno uživanje kuće. Kuću bih želio prodati. Što trebam činiti? Kakvu ulogu u prodaji igra moja baka?
Koji iznos se vraća kupcu kad odustane od kupnje?
15.4.2010  -  U 4. mjesecu 2009. godine prodao sam zemljište kupcu koji nije ispoštovao ugovorenu dinamiku isplate cijene. Nakon godine dana i uplate iznosa od 50.000,00 eura (od ugovorenih 190.000,00 eura) kupac je odustao od kupnje zbog nemogućnosti realizacije kredita te sada potražuje uplaćeni iznos. Ugovorena kapara bila je u iznosu od 10.000,00 eura. Složio sam se s time da mu vratim uplaćeni iznos umanjen za kaparu, ali tek nakon prodaje zemljišta. Zanima me koji iznos sam dužan vratiti kupcu?
Arhiva
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: