Ostalo  //  Etažiranje


Kako odrediti idealni dio?
19.8.2010  -  Kupili smo stan u obiteljskoj kući, koji je etažiran, te smo s tim kupili i garažu i pravo služnosti na susjednoj parceli. Obiteljska kuća je etažirana i mi imamo svoj suvlasnički dio, ali zanima me da li imam i svoj suvlasnički dio na dvorištu koji ima istu oznaku č.zem., ali nisu na njemu određeni suvlasnički dijelovi jer se po prostornom planu koji je na snazi dvorište ne može etažirati. Zanima me kako zahtijevati svoj idealni dio da mi se odredi i kako bi išao taj postupak? Zatim, kupili smo to pravo služnosti i ugovorom se vlasnik obvezao to srediti i omogućiti nam dva parking mjesta, ali to odugovlači. Što mi je poduzeti vezano za to? I da li imam pravo na neku naknadu s obzirom da nisu ispunjena sva prava iz kupoprodajnog ugovora?
Nije provedeno etažiranje pa bih odustao od kupnje
14.5.2010  -  Prije dvije godine sklopio sam predugovor o kupnji nekretnine i uplatio kaparu od 20 posto. U međuvremenu nije sklopljen glavni ugovor jer nije provedeno etažiranje zgrade. Pod kojim uvjetima mogu raskinuti predugovor?
Metar kubni
12.5.2009 15:25:00  -  Koliko će iznositi komunalni doprinos za građevinu od 399m2 na parceli od 527m2? Gradjevina ima 1000m3.
Iz poslovnog u stambeno
12.5.2009 12:02:00  -  Kupio sam poslovni prostor u višestanbenoj poslovno-stambenoj zgradi. Kako bih mogao promijeniti namjenu u stan ili apartman, i kakvi su troškovi?
Ne kupujte stan bez uporabne dozvole?
17.4.2009 11:00:00  -  Planiram kupiti stan u novogradnji u Zagrebu. Stan je u završnoj fazi izgradnje i po riječima prodavatelja postupak etažiranja će bit završen za desetek dana. Kako mogu saznat je li izvedbeno stanje u potpunosti odgovara glavnom projektu i građevinskoj dozvoli budući da još mjerodavne službe nisu uradile tehnički pregled zgrade?
Etažiranje
8.4.2009 12:52:00  -  Željeli bismo etažirati malu zgradicu sa 6 stanova u Zagrebu, u naselju Kanal, upisanu u zk.ul br. 2760 k.o. Trnje kod Općinskog građ. Suda u Zagrebu koja je iz 1928. i za koju ne bi bilo teško dokazati da se radi o uporabljivoj građevini (bilo arhivom bilo na drugi način...), no kao što se vidi i u vlasničkom listu pod ZK tijelo III je upisana nelegalno izgrađena dvorišna kućica od cca. 20 kvadrata prije cca. 10 godina pod krinkom rekonstrukcije dvorišnih šupa koje također nisu nigdje navedene (ne znam da li su imalo legalne, odnosno da li se daju legalizirati jer imaju dijelom svojstva pomoćne građevine, no ova kućica nema.....). Da li je moguće etažirati sve što se nalazi na navedenoj čestici ili će biti potrebno posegnuti za prijavom inspekciji i traženjem da se ukloni navedeni bespravni objekt što bi bilo vrlo bolno, iako pravedno?
Etažiranje podrazumjeva legalne radnje
1.4.2009 16:04:00  -  Radi se o etažiranju obiteljske kuće koja se nalazi u zajedničkom dvorištu sa još jednom kućom. Problem je u tome što u dvorištu još postoji i garaža za koju nema građevinske dozvole i sad se ne može do kraja provest postupak, jer u elaboratu nije navedena garaža, a u katastru je ona ucrtana, pa nas zanima da li se može bez obzira na to dobiti vlasnički list bez te garaže, kao da ona i ne postoji, jer nam je vlasnički list jako hitan.
Etažiranje
30.3.2009 15:01:00  -  Vlasnik sam stana u kući u kojoj žive još 2 stanara. Zgrada je izgrađena prije 1968. godine. Zemljište je tada bilo državno. Stanar koji živi na zadnjem katu je pred dvadesetak godina napravio cijeli novi kat, bez ikakvih građevinskih dozvola i papira. On vjerojatno želi probati prvo uknjižiti taj ilegalno sagrađeni stan (progurati kao da je bio sagrađen prije 1968), ne bi li kad dođe do podjele zemljišta dobio u proporciji (sada dvaju njegovih stanova) i zemlju oko kuće. Tome se ja naravno protivim, jer bi fer bilo da se podjela zemlje napravi sukladno stanju kad je zgrada izgrađena (da se ne broji ovaj njegov dodatni ilegalno sagrađeni kat, jer ćemo tako drugi stanar i ja biti oštećeni). Drugi stanar i ja smo uspjeli uknjižiti svoje stanove u toj zgradi, a ovaj susjed na vrhu se uopće ne spominje u ZK izvatku, niti želi uknjižiti to njegovo originalno stanje nego sve u kompletu. Molim javite ako imate neki savjet što se tu može napraviti, a posebno po pitanu parcelizacije odnosno podjele zemljišta (da odgovara stvarnom stanju kada je zgrada izgrađena). Može li se to ikako napraviti bez pristanka tog problematičnog stanara?
Etažiranje hotela?
3.3.2009 10:44:00  -  Imam turistički objekt (hotel) koji se sastoji od 10 soba i 5 apartmana. Je li moguće da se svaka soba i apartman posebno etažira? Također namjeravam kupiti stambeno poslovni objekt (2 stana i 4 apartmana). Može li se svaki apartman i svaki stan posebno etažirati?
Legalizacija i etažiranje
27.2.2009 15:39:00  -  Postojeći objekt je sagrađen prije 20 god. u građevinskoj zoni i uklapa se u sve zakonske i građevinske norme. Što sve trebam poduzeti za legalizaciju i etažiranje istog?
Arhiva
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: