Ostalo  //  Zemljišne knjige


Kako upisati stan u grutovnicu ako je investitor kao vlasnik istog još uvijek upisan u gruntovnicu?
31.5.2011  -  Kupio sam stan od osobe koja nije upisana u gruntovnici (još uvijek je upisan investitor). Posjedujem ugovor od bivšeg vlasnika s investitorom, i taj ugovor sam podnio na gruntovnicu uz prijedlog za upis, ali prijedlog mi je odbijen. Molim Vas da mi odgovorite na pitanje zašto je prijedlog odbijen i kako da upišem stan u gruntovnicu
Kako nasljednik nekretnine vrši upis uknjižbe prava vlasništva na istoj?
20.4.2011  -  Namjeravam prodati stan u Zagrebu. Provjerom u gruntovnici utvrdio sam da je kao vlasnik upisan moj pokojni otac. U ostavinskom postupku proglašen sam njegovim jedinim nasljednikom. Što trebam učiniti da budem u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik stana?
Može li se brisovnom tužbom zatražiti uspostava prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja?
19.11.2010  -  Imam 60 godina, u mirovini sam, supruga 59 godina - bez primanja. Godine 2004. Rješenjem Općinskog suda u Valpovu supruzi i meni je u zemljišne knjige upisano pravo doživotnog uživanja u kući naše kćerke. Kuća je u tom trenutku već imala hipoteku PBZ-a, vezanu uz poduzetnički kredit, no Sud nije utvrdio smetnje upisa prava doživotnog uživanja. Tvrtka je zapala u teškoće i PBZ ju je blokadom onemogućio u poslovanju te 2006. sudski isposlovao ovrhu na nekretnini. PBZ je "preuzela" kuću, ali nije brisano pravo doživotnog uživanja. PBZ nam je, neformalno, nudila reprogram, stambeni kredit, no isuviše nepovoljno i samo formalno. Tek nakon tri godine i šest mjeseci PBZ traži od Suda da "ispravi" propust i naknadno izbriše naše pravo. Ja s tim Rješenjem nisam bio upoznat do nedavnog upozorenja PBZ-a o prodaji predmetne kuće. Kroz razgovore sa sucima-poznanicima, a i na njihovu preporuku, podnio sam brisovnu tužbu kojom tražim vraćanje prava doživotnog uživanja, a između ostaloga podvlačim da je PBZ tražila naknadno brisanje protekom tri godine i šest mjeseci (prije nikada nisu reagirali na upis toga prava). Gornja etaža iste visokoprizemnice je procijenjena i unesena kao osnivački kapital pri osnivanju tvrtke (185.000 Kn), a što PBZ nije "uočila" pri procjeni za kredit. Tvrtka je blokirana, a stečaj još nije proveden. Brisovnu tužbu sam predao Sudu prije bilo kakve objave o prodaji ili pismenog zahtjeva PBZ-a o deložaciji protiv mene i supruge, a što bez borbe ne mogu prihvatiti. Mi smo gotovo socijalni slučaj i nemamo kuda. Ne tražim nikakvo vlasništvo, samo nam treba "krov nad glavom
Na koji način upisati nekretnine u Zemljišne knjige ukoliko su sagrađene do 1968. godine?
7.10.2010  -  Nas, otprilike 30 vlasnika garaža na Borongaju u Zagrebu, sagrađene 1964.-65., s dodjelom zemljišta i dozvolom za gradnju, nikako da upišemo teren i garaže u Zemljišne knjige. Tko nam može obaviti taj posao
Kupujem zemljište sa građevinskom
23.12.2008 15:11:00  -  Kupujem zemlju sa građevinskom. Da li je moram navesti u ugovoru, kako je prevesti na svoje ime i koliko košta?
Upis u Zemljišne knjige
18.12.2008 16:25:00  -  Molim Vašu stručnu pomoć u vezi upisa nekretnine u zemljišne knjige. 2000. suprug i ja sklopili smo ugovor o prodaji nekretnine, sa svim suvlasnicima predmetne nekretnine. Suprug i ja vlasnici smo jednog stana u istoj zgradi. Nismo nadstojnici. Novac kojim je plaćena predmetna nekretnina utrošen je za sanaciju krova što je i bio povod za prodaju zajedničkog prostora. Koja dokumentacija je potrebna za upis u ZK osim ugovora?
Knjiženje građevine
28.11.2008 12:21:00  -  Građevinsku dozvolu dobila sam 1998.god. Što mi je potrebno za knjiženje kuće u gruntovnici. Informirana sam da knjiženje mogu izvršiti uz nekolicinu dokumenata i potvrdu da nikakada nisam bila u prekršaju tijekom gradnje kuće?
Gruntovnica me odbila jer nije riješen katastar
29.7.2008 16:04:00  -  Imam obiteljsku kuću na području Kustošije koja je bila u vlasništvu moga oca tj. pola kuće je glasilo na njega, a pola na njegovu sestru. Napravila sam etažiranje objekta i diobni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Polovicu od svoje tete sam kupila i htjela upisati u gruntovno s elaboratom i ugovorom. Na žalost u međuvremenu umro mi je otac, tako da sam dobila i jednu četvrtinu njegovog djela, a ostali dio moja braća i mama. Gruntovnica me je odbila s rješenjem da se ne može provesti predmet jer nije riješen katastar. Problem je u tome što je to jedno zemljište s izgrađenih četiri kuće s potvrdom prije 1968 godine, a ukupne veličine čhv 72. Kako mogu voćnjak i dvorište koji su na drugoj parceli rasparcelirati i napraviti postojeću parcelu veću. Da bi na kraju imala sve čiste papire i tražila legalizaciju i adaptaciju (proširenje) kuće. Zanima me kome se mogu javiti i gdje riješiti svoj problem?
Koji dokument je potreban za uknjižiti objekt?
19.6.2008 10:38:00  -  Poštovani, koji dokument je potreban za uknjižiti objekt, tj. dobiti vlasnički list, mislim na obiteljske kuće do 400 m2.
Mogu li se uknjižiti kao vlasnik, bez uporabne dozvole?
12.5.2008 12:24:00  -  Željeli bismo kupiti kuću koja je upisana u gruntovnici na prodavatelja 1/1, sagrađena je 1995. godine, ima građevinsku, ali ima odstupanja u pogledu nadogradnje krovnih kućica, zatvoren je i proširen balkon u prizemlju, garaža je proširena više nego što bi trebala biti po dokumentaciji i u potkrovlju je napravljen stan, ali po projektu nije predviđen za stambeni prostor, krov je trebao biti u tri dijela po dokumentaciji, a napravljen je u jednom dijelu. Da li ćemo imati problema s bankom prilikom dizanja kredita i da li to smanjuje tržišnu vrijednost nekretnine, budući da se prodavatelj ne želi obvezati u predugovoru da ishoduje novu građevinsku niti želi sniziti cijenu. Da li ćemo imati problema prilikom uknjižbe, budući da nema uporabnu dozvolu. Molim vas za što hitniji odgovor, budući je prodavatelj iz Švicarske i odlazi, ali je prijavljen kod nas.
Arhiva
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: