Ostalo  //  Vlasništvo


Postoji li mogućnost isključivanja izvanbračnog partnera pri nasljeđivanju imovine?
20.4.2011  -  U izvanbračnoj zajednici sam pet godina. Postoji li kakva zakonska mogućnost da u slučaju smrti moju imovinu naslijede samo moja djeca, a ne i izvanbračna supruga?
Ima li izvanbračni drug pravo na nasljedstvo?
24.1.2011  -  Moj brat je iznenada umro 6.10.2010. Živio je s jednom ženom, ali službeno svatko na drugoj adresi prijavljen s dokumentima. Njegova nevjenčana žena je zatražila rješenje za izvanbračnu zajednicu i dobila je pozitivno rješenje koje još nije pravomoćno. Mi, braća pokojnog brata smo drugačijeg mišljenja jer smo sad saznali da je kćerka njegove prijateljice tužila mog brata sudski u Prelogu, Međimurje. Zato Vas molimo za savjet jer trebamo odvjetnika radi tužbe
Može li se ostvariti obeštećenje oduzimanjem ili opterećivanjem zemljišta u korist pravne ili fizičke osobe?
20.1.2011  -  Radi se o 105 m2 uzurpiranog zemljišta (gospodarstveno dvorište) u ulici Ljudevita Posavskog u Sesvetama. Preko moje parcele grad Zagreb je bez moje suglasnosti i bez ikakve pisane obavijesti napravio nogostup i biciklističku stazu u vrijeme zadnje rekonstrukcije kad su završeni Bandićevi stanovi. Geodetskom izmjerom utvrđena je razlika. Da li postoji pravna osnova za obeštećenje od strane grada pošto se radi o vrijednom zemljištu? Uz to, grad je planirao četvrti trak (proširenje) ulice, gdje bi zahvatio moju punu parcelu i donio je pravomoćnu lokacijsku dozvolu (projekt nije realiziran zbog financijskog stanja), a moj prostor je od donošenja pravomoćnosti lokacijske dozvole neupotrebljiv (zablokiran je). Ja sam do tog dana prostor iznajmljivao za cca 20.000 kn mjesečno, a sad je prošlo već dvije godine i ne dobivam ništa, pa bih Vas molio odgovor na pitanje - da li imam pravo na naknadu za vrijeme od kada mi je prostor prazan ili ako grad planira danas - sutra proširivati cestu, da li me oni po zakonu moraju isplatiti ili ne? Ako vidite u ovom slučaju interes, rado bih Vam prepustio slučaj jer ja sam nemoćan.
Što kad se ne može uknjižiti?
2.12.2010  -  Radi se o poslovnom prostoru u Strojarskoj ulici u Zagrebu, izvođač je Tempo. Lokal nije moguće uknjižiti jer je Tempo bespravno gradio zgradu, tj. nema građevinsku dozvolu. To traje već 20 godina, sada je taj prostor nemoguće iznajmiti ili prodati. Moje pitanje je kome se obratiti, da li treba tužiti Tempo ili?
Što kad vlasnik poslovnog prostora ne poštuje dogovor?
1.12.2010  -  Iznajmila sam poslovni prostor u dvorišnoj kući (na kraju dvorišta iza prve kuće),tj. preuzela sam posao u radu. Jedini ulaz u moj prostor je kroz zajedničko dvorište. Vlasnik oba dvije kuće i dvorišta je prvu kuću iznajmio za kafić. Kada je došla zabrana pušenja u kafićima, nisu imali gdje staviti terasu jer je prva kuća na cesti, a ulaz u dvorište sa strane uz kuću pa su mi stavili terasu u dvorište. Ostavili su razmak od jednog metra za prolaz, ali ljude koji sjednu i izvuku stolice obično treba moliti da se pomaknu da se može ući u "moj dio dvorišta". To traje dvije godine sa zimskim pauzama bez terase. Posao mi je upropašten, a dug za najam ogroman. U međuvremenu su još tu bili građevinski radovi, požar u prvoj kući (te opet radovi), dvorište puno cigli, radnika, šute, starog namještaja, odlagale su se gajbe piva, i to sve redovito 2-3 metra ispred mojih vrata. Nije toliki problem dug za najam, njega ne mislim platiti budući da smatram da nisam kriva jer stalno sam upozoravala i moljakala da mi prestanu kvariti posao. Problem je što sam taj posao i tvrtku preuzela od prijašnjih vlasnika za 150.000 kuna (tj. toliko me koštao upad, a ugovorom sam vezana da mi se sve to oduzima bez povrata uloženog ako ne isplatim do kraja) i zaradila tužbu, račun tvrtke blokiran je zbog neplaćanja PDV-a i davanja za radnike. Uvalila sam i sebe privatno u minuse i kredite pokušavajući se spasiti, ali još je gore. Sad me tjeraju van. Imam li uopće kakve šanse za naknadu štete ako tužim vlasnika kuće za upropaštavanje moje tvrtke i posla? Tražila bih naknadu za potpisani ugovor (150.000kn), kredit koji sam privatno digla da platim dio dugova (vraćam 11 300 eura), a tu je i kazna inspekcije za neprijavljenu radnicu (stodeset tisuća kuna), za to vodim sud također. Sve sam redovito podmirivala i sve radnice prijavljivala dok nije bilo terase jer je bilo posla. Željela sam ići u stečaj, ali kažu da to treba platiti 20.000 kuna. Ne mogu se izvući, a ne mogu ni zatvoriti tvrtku jer nemam novaca. Krpam pomalo gdje što stignem, ali ne preko računa tvrtke, nego preko pošte i radnicama isplaćujem plaću na ruke, a to je rad na crno koliko ja znam. Jučer prvi put nisam imala ni za plaće i strašno mi je bilo neugodno to im reći. Upropastili su me skroz i ne znam kako i što dalje. Isplati li se tužiti, jer ako izgubim, čime ću platiti odvjetnika? Kakve su mi šanse i mogućnosti? Vlasnik poslovnog prostora mi želi zaključati salon da ne mogu ni do svojih strunjača i saune zbog duga. Smije li on to ako je minimalni otkazni rok u ugovoru o zakupu 3 mjeseca unaprijed?
Imaju li invalidne osobe pravo korištenja privatnog parkirališa?
19.11.2010  -  Prilikom kupnje stana kupila sam parkirno mjesto broj 9 koje je po elaboratu pripadajuće mom stanu. Međutim, to parkirno mjesto je za invalide, iako mi je investitor tvrdio da to nema veze, da je to privatni parking. Sad trenutno imam problem budući da jedan susjed tvrdi da je invalid i stalno se parkira na to parkirno mjesto. Moje pitanje glasi: je li to moje vlasništvo ili se invalidi imaju pravo parkirati? Da li se po zakonu invalidska mjesta mogu prodati te da li se smiju skidati oznake s parking mjesta (investitor tvrdi da ih mogu skinuti kad god hoću s obzirom da je to moje)
Može li se objekt koji je u vlasništvu više osoba adaptirati bez pristanka ostalih suvlasnika?
19.11.2010  -  Ostavinom sam u vlasništvu 2/3, a sestra 1/3 dijela stambenog prostora od 30 m2 u staroj jezgri grada Krka, koji se sastoji od hodnika, kupaone/wc-a i jedne veće prostorije (soba/kuhinja). Kako taj stambeni prostor nužno i hitno iziskuje adaptaciju jer je postao opasan za življenje, a kako moja sestra ne pokazuje interes za participaciju troškova uređenja (jer je sama, a ima u drugom mjestu na moru kuću) voljni smo o cjelokupnom našem trošku krenuti s radovima, s tim da ona u svako doba ima pravo korištenja kompletnog prostora u cijelosti. Na žalost, iako je prethodno odobrila da s radovima krenemo, odjednom se predomislila i zabranila bilo kakve radove u prostoru pod prijetnjom policije?! Šokirani, povukli smo se i da ne bi došlo do nepotrebnih problema odlučili smo joj ponuditi na prodaju naš dio ili, kao drugu mogućnost,da ona svoj dio proda nama. Kako je tu ponudu odbila, da li i na koji način mogu sestru privoliti da se zakonski odredi moje i njeno vlasništvo u prostoru i da li imam pravo tada početi s adaptacijom na svom dijelu? Nadalje, u konačnici, da li mogu prodati svoj udio trećoj osobi
Kako nekretninu upisati u zemljišne knjige?
17.9.2010  -  Otac je kupio zemljište u Vukovaru od starije gospođe koja je imala doživotni ugovor s 5 osoba za vrijeme krajine, ali nije ovjeren za vrijeme hrvatske vlasti. Otac je s njom potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju u socijalnom skrbništvu za vrijeme hrvatske vlasti, ali nije ovjerio kod javnog bilježnika, samo su socijalni radnici bili prisutni. U gruntovnici stoji njen dosmrtni ugovor s 5 osoba i stoji kupoprodajni ugovor od oca. Kako se upisati u vlasnički list? Koji je proces?
Tko je vlasnik kuće koja je izgrađena na zajedničkom zemljištu?
17.9.2010  -  Izgradila sam kuću na parceli koju smo ja, braća i sestre naslijedili od našeg oca, te smo svi gruntovni vlasnici u idealnom dijelu 1/6. Da li moja braća i sestre imaju pravo na dio moje kuće?
Može li Grad zatražiti iseljenje iz nekretnine ukoliko je prethodno dao suglasnost za otkup iste?
17.9.2010  -  Javljam se iz grada Cresa. Vlasnica sam stana koji je bio u otkupu od grada, a koji mi je 2008 godine suprug darovao darovnim ugovorom. Vlasništvo stana još nije provedeno u zemljišnim knjigama. Cijela nekretnina sastoji se od nekoliko dijelova: stan na katu (moje vlasništvo), poslovni prostor - ugostiteljski objekt u prizemlju i nekoliko manjih čestica zemljišta. Vlasnik poslovnog prostora, odnosno prizemlja kuće je grad Cres, a moj suprug je u posjedu 50 godina. Stambeni prostor je prenamijenjen u poslovni prije 40 godina. S gradom smo imali dogovor o mogućoj sudskoj nagodbi za kupnju lokala i okolnog zemljišta. Gradska uprava je dala suglasnost za otkup nekretnine, ali je prethodno trebalo izvršiti parcelaciju zemljišta i etažiranje kao i upis u zemljišne knjige stana koji je otkupljen od grada (stan se nalazi u sklopu). Prije nekoliko dana, suprug je od grada dobio opomenu u kojoj glasi da će Grad pokrenuti parnični postupak radi iseljenja i predaje u posjed poslovnog prostora gradu Cresu. Napominjem da je majka mog supruga prije 40 godina napravila od starog prizemlja kuće ugostiteljski lokal, potpisala s Gradom ugovor o zakupu, a suprug je preuzeo obrt i lokal prije 15-tak godina. U velikom smo problemu i mislimo da se radi nekakva urota lokalnih vlasti protiv nas. Molim Vas da nam kažete kome se možemo obratiti za pomoć?
Arhiva
 

Pošaljite upit

Ime i prezime:
Telefon:
E-mail adresa:
 
Poruka: